Fredrik Paulún berättar om kost

Under hälsomässan i Älvsjö finns även matprofilen Fredrik Paulún, 47 år gammal, på plats, och hans efternamn är väl känt eftersom det numera finns i nästan varje matbutik. Däremot är just müslien inte det han ägnar mest tid åt, utan eftersom han i grund och botten är näringsfysiolog lägger han ner stor del av sitt liv på att undervisa och föreläsa. Hans budskap på scen under mässan var “Riktig mat – den mat du är gjort för att äta”. Han menar på att man ska äta mat man förstår, exempelvis kött och potatis är lätt att förstå vad det är och vad det innehåller, men är det lika lätt att förstå vad pulvermos eller varmkorv innehåller? Han berättar under sin föreläsning att man ska försöka undvika produkter med mycket E-nummer, och fokusera på “ren” mat. E-nummer är konserveringsmedel och medel som inte finns naturligt utan måste tillverkas på kemiskt sätt. Ett exempel på ett E-nummerbov är lösviktsgodis.

I Fredriks monter på mässan visar han bland annat upp sina produkter och nyheter inom Paulún-varan. De nya produkterna var dels bars, vilket i sig har blivit en enormt stor trend. Fredriks bars innehåller baljväxter, torkad frukt, nötter, frön, quinoa och havregryn. Han berättade själv i samband med att han presenterade de nya barerna, att de är perfekta mellanmål som inte innehåller vanligt vitt socker eller tillsatser, samt att det är en bra balans mellan kolhydrater, protein och fett. Dessutom har han valt att ha med mycket blåbär och kakao i vissa av sina bars, vilket innehåller mycket antioxidanter.

Karin Björkegren Jones berättar om stress

Ytterligare en profil under mässan var Karin Björkegren Jones, 53 år gammal, som arbetar främst som hälsoinspiratör och författare. I fjol var första gången Karin fick komma att besöka mässan men troligtvis inte den sista eftersom hon fick stående ovationer efter hennes föreläsning om att stressa mindre. Karin är aktuell med boken “Ett stressfritt liv” där hon bland annat skriver om olika aspekter av stress och att hon själv ser stress som den nya folksjukdomen. Hon är själv övertygad om att stress gör människan svagare, både psykiskt och fysiskt.

För Karin är inte stress bara något arbetsrelaterat som förekommer på jobbet, utan stor del av en persons stress kan bero på oro kring ens hälsa eller närstående, att ens barn inte mår bra, att man inte har ekonomin för månadens hyra eller liknande. Dessutom anser hon att sociala medier sätter press, stress och normer som inte är mänskligt att uppnå, vilket i sig bidrar till en stress. Karin var den person som fick näst flest antal lyssnare när hon stod på scen.

Anders Hansen, 44 år, hade en föreläsning om ADHD

En av förra årets mest omtalade föreläsningar som var lite annorlunda jämfört med de andra, men definitivt lika aktuell, var Anders Hansens föreläsning om att han ser styrkan i ADHD. ADHD är en sjukdom, eller snarare en diagnos, där personen i fråga har svårt att koncentrera sig. Personen kan lätt bli störd om det är en stökig miljö runt hen, och kan ha svårt att kontrollera humöret. Dessa är grunddragen för diagnosen ADHD men givetvis varierar det från person till person och det finns många olika typer av varianter. Anders är delvis författare och har släppt boken Hjärnstark, samtidigt som han är utbildad överläkare i psykiatri. Hans mål med föreläsningen på Allt För Hälsan-mässan var att förändra gemenemans bild om ADHD. Många ser ofta ADHD som något negativt, men han vill istället lyfta de fördelar som diagnosen medför. Som överläkare utstrålar han ett större förtroende jämfört med många andra på mässan, eftersom han har vetenskapliga bevis i hjärnan som visar att personer som har diagnostiserats med ADHD faktiskt har vissa förmåner som andra personer inte har. Anders berättar att ADHD medför styrkor som kreativitet, energi och social förmåga.

Förutom överläkare har även Anders Hansen andra meriter, som “Årets författare” han fick 2017 när hälsopriset delades ut den 13 februari. Anders är säker på att fysisk motion kan ge en hälsosammare mental hälsa, då han både vetenskapligt och teoretiskt kan se samband med ett större välmående hos personer som motionerar, rör på sig och inte stressar för mycket. Anders föreläsning på Allt För Hälsan-mässan var den som drog allra mest lyssnare och hans bok som fanns på plats att köpa tog slut på nolltid.