Vad är hälsomässan i Rättvik?

Rättvik, som ligger relativt centralt i Sverige har en återkommande hälsomässa varje år. Även fast Rättvik i sig inte är speciellt stor som stad så har mässan ändå många besökare då det inte finnas någon närliggande stad som har samma typ av mässa. Senaste mässan som hölls var den 24-25 mars 2018, vilket var en lördag och söndag. Det som är speciellt för Hälsomässan i Rättvik är att många lokala kändisar håller i föreläsningar. Temat är mycket psykisk hälsa, som på alla andra hälsomässor.

Program dag för dag

På mässan finns det en stor scen samt ett litet föreläsningsrum, där de har olika dagsscheman. Mässan håller på från 11:00-21:30 varje dag men däremot håller bara föreläsningarna på fram till 18:00. Från och med 19:00 så hålls det ett ljusspel vid Siljan, som är sjön precis vid Rättvik, som håller på fram till 21:30. Detta är ett populärt event som många kommer till även fast de inte varit på mässan.

Första föreläsningen i lilla föreläsningsrummet var som sagt klockan 11:00 på lördagen och hålls av Ulrika Fagernäs. Just denna föreläsning är lite annorlunda från andra hälsoinspirerade föreläsningar då hon använde sig av tavlor som material. Ulrika är utbildad psykolog och de tavlor hon hade med sig tolkades själv av de gäster som fanns på platser. Däremot berättar hon olika perspektiv på tavlorna och att kontakten med föremålen ökar energi hos personerna i rummet, vilket i princip alla i publiken höll med om. Energin stärkte främst personernas egenskaper och många kände sig mindre stressade och på bättre humör efter dessa tavlor och föreläsningar. Föreläsningen efter som ägde rum 12:00 och hölls av Peter Grossman. Denna kostade 50 kronor och handlade om meditation som främst hade fokus på att minska sin stress genom att göra sig fri från blockeringar. Därefter höll Altaskotan låda i salen 13:00, där han berättar hur nästan alla personer i hans vetenskapliga studie kunde bli av med 80% av sin värk och smärta genom psykologiska övningar. Klockan 14:00 pratar Helena Dahlberg om meditationens effekt och kraft, vilket var en av de populäraste föreläsningarna på mässan. Timmen efter så tog Cecilia Rosenmåne över scenen då hon berättade om hennes Trumresa men fokus på healing och budskap som anses vara direktkanaliserade. Hon berättade historier om hur hon kunde hjälpa sin vännina bli av med sin smärta från andra sidan Sverige, men hjälp av healing. Healing är en konst av att föra över energi från sig själv till andra genom sina händer. Det finns inga vetenskapliga bevis på att det fungerar men däremot finns det praktiska exempel på att healing fungerar. Klockan 16:00 tar Christina Norin över och hon anses vara en gudinna med speciella krafter. Även hon pratade om healing och kanalisering fast på en mer abstrakt nivå. Dessa två föreläsningar om healing kostade båda 100 kronor styck. Sista personen i lilla föreläsningsrummet scen var Anna Stromi, där hennes tema handlade om mediala språket. Hon inledde in föreläsning med meningen ”Kommer jag börja se döda människor nu?”, vilket var intresseväckande och fick publiken att lyfta upp blicken lite extra.  Även denna hade ett pris på 100 kronor.

Stora scen

Klockan 11:00 klev Olavi Hemmila upp på den stora scenen för att prata om sin långa andliga resa han gick igenom. Under resans gång upplevde Olavi mirakel i en minst sagt berusande vardag. Han är även utbildad Fulbright Proffesor och lic medium. Just denna föreläsning berättar lyssnarna inte gav så mycket lärdom, utan var mer fascinerade att lyssna på och gav mycket inspiration. Denna var gratis. Därefter hade Jörgen Gustafsson en stor-seans som kostade 100 kronor i inträde. Klocka 13:00 kom Silvermåne-Magnus Pamp in och han berättar om sin drömtolkning, samt att det är ett roligt men framförallt spännande sätt att lära känna sig själv. Dessutom berättade Silvermåne-Magnus att han fick en stor förändring på djupet när han valde att drömtolka sig själv. Klockan 14:00 var det återigen dags för en stors-seans av Ann-Marie Hedin. Kent Asp står näst på tur med en grupphealing där energin flödade vilt. 16:00 och 17:00 håller Inger Ericson respektive Cristina och Johan Ferm storseans på stora scenen.